Tijdelijk 6% BTW

Wat valt er onder de 6 procent BTW-verlaging?

Per 1 maart 2013 geldt het tijdelijk BTW-tarief voor renovatie en herstel van woningen. Staatssecretaris Weekers verwacht met dit besluit mensen over de streep getrokken worden om te investeren in huis en tuin. Bij de eerdere btw-verlaging in 2010/2011 waren in de ogen van de Staatssecretaris nog teveel zaken uitgesloten. Daarom wordt dit keer het verlaagde tarief ruimer toegepast.

Wordt de BTW-verlaging van 6% over de gehele aanneemsom berekend of over een gedeelte?

Nee, BTW-verlaging wordt niet over de hele aanneemsom berekend. De berekening gaat uitsluitend over de arbeidsloonuren van de aannemer als zowel de onderaannemer (installateurs, loodgieters, stukadoors of elektriciens). Over het bedrag van materiaal en materieel dient 21% BTW betaald te worden.

Wat valt er nu wel of niet onder BTW-verlaging?

Elke verbetering, aanpassing, vergroten, vernieuwen, herstellen, vervangen of onderhouden in of aan één of delen van een woning, ouder dan twee jaar, komen hiervoor in aanmerking. Of u nu een nieuwe dakkapel op uw woning wilt of dat u uw badkamer wilt opknappen, dan is dit een verbetering/vernieuwing aan uw woning en valt dit onder het verlaagde BTW-tarief van 6%. Voorbeelden van klussen welke in aanmerking komen:
 • Plaatsen van een dakkapel
 • Verbouwen van een badkamer
 • Vervangen van kozijnen, hout of kunststof
 • Plaatsen van een keuken
 • Renoveren van een toilet
 • Isoleren van daken
 • Renoveren van gevelbekleding
 • vervangen van dakgoten
 • Aanbrengen van isolatieglas
 • “Specifieke gevallen”
 1. Het verlaagde BTW-tarief wordt toegepast op het ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten en dergelijke ondernemers mits zij tevens de renovatie van de woning begeleiden.
 2. Het verlaagde BTW-tarief wordt toegepast op de arbeidskosten, van de in opdracht van de opdrachtgever, op maat gemaakte goederen die een onderdeel gaan vormen van de woning. Dit geldt zowel voor de, op locatie vervaardigde goederen als de in de eigen bedrijf vervaardigde goederen. Hierbij valt te denken aan inbouwkasten, deuren, kozijnen en dakkapellen.
 3. Het verlaagde BTW-tarief wordt toegepast op de arbeidskosten van hoveniers voor het aanleggen en onderhouden van tuinen.
 4. Nieuwbouw(en) valt buiten de regelgeving. Het slopen van een bestaande woning en het bouwen van een nieuwe woning; “er is dan spraken van nieuw vervaardig goed”. Ook het aanbrengen, vernieuwen of onderhouden van gordijnen, het bestrijden van ongedierte, wassen van beglazing.
Deze lijst is niet uitputtend opgesomd, er kunnen dus werkzaamheden zijn welke niet onder de regeling vallen. Neem contact op met de belastingdienst om hier meer over te weten. Dit geld ook voor ondernemers, VvE verenigingen, onroerendgoedbedrijven of woningbouwcoöperaties, mits deze woningen ouder zijn dan twee jaar en permanent bewoont worden.

Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan